Archieven: Projecten

+

Aardappelcurry van Samuel Levie

Het eerste aardappelkookboek van Nederland, Power to the pieper, wil de aardappel weer terug op de kaart zetten in ons land. Samuel schreef het boek met Jonah Freud en Yolanda van der Jagt en maakt er vandaag een heerlijke curry uit in de Koffietijdkeuken.  Bekijk de video hier: http://www.koffietijd.nl/aardappelcurry-van-samuel-levie/ Ingrediënten: – 1 kilo Opperdoezer Ronden geschild en in tweeën – 1/2 bos bospeen, in grove stukken – … Read More Aardappelcurry van Samuel Levie

+

Opperdoezer salade met garnalen (AH)

Bereidingstijd: 25 min. Ingrediënten (4 pers.): 750 gr. Opperdoezer Ronde, fijne tuinboontjes 300 g, 1 pak fijne tuinboontjes (300 g, diepvries), 1 potje gegrilde paprika (295 g), 4 el Belgische mayonaise (pot 650 ml), 1 zakje Hollandse garnalen (150 g), 1 zakje peterselie (30 g), blaadjes grofgesneden Bereidingswijze: Schil de aardappelen en snijd met een scherp, puntig mesje de ‘ogen’ eruit. Halveer ze en doe in een pan met een … Read More Opperdoezer salade met garnalen (AH)

+

Kou­de Op­per­doe­zer­s­oep met pan­cet­ta (AH)

Bereidingstijd: 30 min. (1 uur wachten). Ingrediënten (4pers): 6 bosuitjes, 4 stengels bleekselderij, 500 g Opperdoezer Ronde aardappelen, 25 g boter, 100 ml Martini Bianco (wijnschap), 1 liter kraanwater, 3 kippenbouillontabletten, 125 ml slagroom, 50 g pancetta (Italiaans spek). Snijd de bosui in ringetjes. Houd het donkergroene deel apart voor garnering. Snijd de bleekselderij in boogjes. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukjes. Smelt de boter in een soeppan met dikke bodem. Bak de bosui, … Read More Kou­de Op­per­doe­zer­s­oep met pan­cet­ta (AH)

+

Op­per­doe­zer Ron­de met ha­ring­sa­la­de en bies­look­saus (AH)

Bereidingstijd: 30 min. (1 uur wachten). Ingrediënten (4pers): 1 kg Opperdoezer Ronde aardappelen, 1 ui, 25 g bieslook, 100 ml mayonaise, 1 teen knoflook, 2 el kraanwater, 300 g romatomaten, 250 g gesneden andijvie, 300 g gerookte haringfilet. Boen de aardappelen schoon onder de kraan en kook ze in water met zout in 20-25 min. gaar. Giet af. Snipper ondertussen de ui. Snijd de bieslook fijn. Doe in een kom en meng met de mayonaise. Pers … Read More Op­per­doe­zer Ron­de met ha­ring­sa­la­de en bies­look­saus (AH)

+

Feestelijke piepersalade (Seasons)

We kwamen dit heerlijke recept tegen op de site van Seasons. Deze willen wij jullie zeker niet onthouden! De Opperdoezer smaakt heerlijk in deze romige, feestelijke piepersalade. Perfect voor bij de barbecue! Maar ook als voorgerecht of lunch.  Lunch-, voor- of bijgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 30 min. Ingrediënten: 750 g Opperdoezer Ronde 1 venkelknol ½ theelepel venkelzaadjes zout ½ citroen 125 g crème … Read More Feestelijke piepersalade (Seasons)

+

Kooktip!

De Opperdoezer Ronde is een vastkokende aardappel. Hij is erg smakelijk en geschikt om te bakken, frituren of te verwerken in salades. Je kunt hem ook eens pureren, poffen of verwerken in een lekkere ovenschotel. Het kan zijn dat sommige variëteiten na het koken een beetje grauw worden. Voeg een paar druppels azijn of citroensap aan het kookwater toe en het probleem is opgelost.

Spaanse omelet met Opperdoezer Ronde (Onno Kokmeijer)

Een aflevering van een serie recepten van Onno Kokmeijer, die hij speciaal voor de Opperdoezer Ronde ontwikkelde. In deze aflevering de Spaanse Omelet. Spaanse Omelet met Opperdoezer Ronde Ingrediënten: 2 st sjalot 250 gr. Opperdoezer ronde zout & peper 4 el. olijfolie 5 eieren 100 g chorizo, spaanse worst bladpeterselie

Pizza met Opperdoezer Ronde (Onno Kokmeijer)

3e aflevering van een serie recepten van Onno Kokmeijer, die hij speciaal voor de Opperdoezer Ronde ontwikkelde. In deze aflevering de Pizza van Opperdoezer Ronde. Ingrediënten: 4 st Tortilla vellen 100 gr verse roomkaas 1 el. groene pesto 1 el. kappertjes 100 gr. verse geitenkaas 200 gr. dungesneden gerookte zalm 100 gr. notensla

+

Kooktip!

Heeft u moeite met het schillen van de Opperdoezer Ronde? Een tip van ons: eet de Opperdoezer Ronde in de schil! Hierdoor blijven alle goede vitaminen en de goede smaak het beste behouden. Eet u ze toch liever zonder schil? Bekijk onze filmpjes met Onno op de Receptenpagina en kijk hoe handig hij hiermee omgaat!  

Tarte Tatin van Opperdoezer Ronde (Onno Kokmeijer)

2e aflevering van een serie recepten van Onno Kokmeijer, die hij speciaal voor de Opperdoezer Ronde ontwikkelde. In deze aflevering de Tarte Tatin van Opperdoezer Ronde. Tarte Tatin van Opperdoezer Ronde Ingrediënten: 300 g pond Opperdoezer Ronde 1 blaadje laurier 75 gr gesmolten roomboter 3 el zongerijpte Taggia-olijven 100 g semi-zongedroogde tomaten 4 plakken roomboterbladerdeeg

+

Kooktip!

Voor het beste resultaat moeten Opperdoezer Ronden helemaal onder water gekookt worden. De Opperdoezer Ronde is een vastkokende aardappel. Hij is erg smakelijk en geschikt om te bakken, frituren of te verwerken in salades. Je kunt hem ook eens pureren, poffen of verwerken in een lekkere ovenschotel. Het kan zijn dat sommige variëteiten na het koken een beetje grauw worden. Voeg een paar druppels azijn … Read More Kooktip!

+

De ambachtelijke Opperdoezer Ronde

Ingrediënten: Opperdoezer Ronde en Roomboter Borstel de aardappelen schoon, schil ze en kook ze onder water in 20 minuten gaar. Smelt de roomboter en dien dit tezamen met de aardappelen op. Doop stukjes aardappel in de roomboter. Puur natuur en overheerlijk!

+

Zo eet je een Opperdoezer Ronde

De Opperdoezer Ronde kan op vele manieren bereid worden. De beste en lekkerste manier is zoals deze in Opperdoes zelf al generaties lang wordt gegeten: onder water koken en opdienen met een kommetje gesmolten roomboter. Heerlijk! En heeft u wat aardappelen over? Door de bijzondere smaak is deze aardappel gebakken ook voortreffelijk! Hier vindt u nog veel meer heerlijke recepten.

+

PieperParade met Ron Blaauw

De komst van de lekkerste pieper wordt ieder jaar uitbundig gevierd. In 2014 was dit bij teler Peter de Leeuw. Op de langste dag van het jaar, die zonnig en zomers had moeten zijn, goot het uit de lucht: niet fijn voor de gasten, die warmte zochten bij de bbq en bij de liefde voor de aardappel in de theatrale act Knol d’amour. Maar wel … Read More PieperParade met Ron Blaauw

+

Opperdoezersalade met graskaas (LekkerTafelen)

Ingrediënten: 750 gr. Opperdoezer Ronde, 200 gr. graskaas, 60 ml. crème fraîche, 60 ml. volle mayonaise, 1 tl. mosterd, 3 el. vers gehakte peterselie, zout & peper. Bereiding: Begin met het schrappen van de aardappelen. Dit houdt in dat je met een mesje het velletje van de aardappel scrapt. Ik doe dit onder stromend water, omdat de Opperdoezer Ronde snel verkleurd. Kook ze vervolgens heel tot … Read More Opperdoezersalade met graskaas (LekkerTafelen)