LEKKER: OPPERDOEZER RONDES

Door Marjan Ippel (FavorFlav)

De nieuwe haring heeft een eigen feestje. Het begin van het aspergeseizoen wordt uitgebreid gevierd, en ook de mosselen mogen rekenen op veel aandacht als ze er weer zijn. En terecht, vindt Marjan. Maar waarom is er geen grote jaarlijkse Opperdoezer Ronde Party?

In het rijtje van seizoensprimeurs hoort zeker ook het romige aardappeltje dat zijn wortels heeft in maar één klein Noord-Hollands dorp: Opperdoes. En dat vanaf deze week weer in het seizoen is.

BOB
Sinds 1865 wordt de kleine pieper geteeld in de voedzame Opperdoezer klei-met-zandgrond. En sinds twintig jaar heeft het op zich vrij onooglijke ronde aardappeltje met diepe ogen en bruine plekjes een Beschermde Oorsprongs Benaming (BOB). Dat is zoiets als het Franse AOP (Apellation d’Origine Protégé). En dus mogen aardappels die buiten de gemeentegrens groeien, in Medemblik of Abbekerk, niet zo heten.

Een culinair aardappeltje, die Opperdoezer Ronde

De Opperdoezer Ronde is niet zomaar een pieper, maar heet een culinair aardappeltje te zijn. Chefs als Jonnie Boer, Ron Blaauw en Onno Kokmeijer (Ciel Bleu, Okura Hotel) zijn er gek op en trekken de eerste exemplaren uit de handen van de telers om op hun menu te kunnen zetten. Die laatste, Onno, komt zelfs van oorsprong uit Opperdoes en heeft in z’n jeugd de Rondes nog helpen rooien.

Handgerooid
Ze zijn wat duurder dan een bint of eigenheimer, maar dat komt onder meer omdat de opbrengst per hectare kleiner is en ze grotendeels nog met de hand worden gerooid. Maar door de verfijnde smaak betaal je dat prijsverschil lachend.

Net als bij de haring kun je geen vaste eerste dag van het Opperdoezerseizoen bepalen, want zoals ambassadeur Fer Smit uitlegt: ‘Het blijft Gods wateren over Gods akkers. Dus het kan weleens een weekje later of eerder dan het jaar ervoor zijn, maar altijd in juni.’

In december dezelfde fris-romige smaak als in juni

Fijn van die Opperdoezers is dat je ze – mits goed koel en donker opgeslagen – nog in december kunt eten en ze dan nog steeds smaken alsof ze net door Onno Kokmeijer himself uit de grond zijn getrokken.

Omdat veel mensen de Opperdoezer Ronde (nog) niet kennen, overstijgt de vraag nu nog niet het jaaraanbod van zo’n 2,5 miljoen kilo. En daarom kun je ze op beperkte schaal ook gewoon in je eigen supermarkt kopen.

En wat doe je ermee? De meeste foodies vinden dat je de smaak pas echt proeft als je ze gekookt serveert met gesmolten boter. Fer Smit zweert bij kwartiertje helemaal onder water koken met zeezout, afkoelen, snijden en bakken.

Maar je kunt er ook deze koude Opperdoezersoep met pancetta mee maken.

Skyline_OR_def

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: