PieperParade met Ron Blaauw

De komst van de lekkerste pieper wordt ieder jaar uitbundig gevierd. In 2014 was dit bij teler Peter de Leeuw. Op de langste dag van het jaar, die zonnig en zomers had moeten zijn, goot het uit de lucht: niet fijn voor de gasten, die warmte zochten bij de bbq en bij de liefde voor de aardappel in de theatrale act Knol d’amour. Maar wel fijn voor de aardappelplant! De Opperdoezer Ronde telers, afnemers en pers genoten van de PieperParade onder de bezielende leiding van topkok Ron Blaauw, aangeboden door Gemeente Medemblik, J.H. Wagenaar BV en de telersvereniging.

Na een introductie van niemand minder dan culinair recensent, journalist en levensgenieter Jurriaan Geldermans opende burgemeester Frank Streng het bal: ‘de gevierde aardappel uit ons mooie Opperdoes, kwam ik zelfs tegen in sterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Het college van gemeente Medemblik is met recht trots op zo’n ster in onze gemeente!’

Het voorgerecht bestond uit een bitterbal van Opperdoezer Ronde en een combinatie van streekgroenten met chips van Opperdoezer Ronde. Pauline Zee en Stefan Hooyman deden mee aan NHD junior masterchef begin dit jaar en mochten hier hun voorgerechten laten proeven. Ron Blaauw keek al even mee: ‘geweldig dat zulke jonge mensen zulke mooie gerechten maken, vol passie, daar begint het!

Toen was het tijd voor Ron Blaauw zelf om zijn koksbuis aan te trekken en te laten zien wat hij kan doen met de opperbeste aardappel. Ron heeft gevoel voor deze streek, voor Westfriesland en is daarom ook culinair ambassadeur geworden van de Westfriese Omringdijk en de prachtige producten die Westfriesland voortbrengt. Het liefst eet hij de Opperdoezers in een salade of gebakken. ‘Een dagje laten staan, zoals mijn moeder het vroeger maakte, even bakken in de schil! Dus niet met te veel poespas of fratsen. Je moet de aardappel in zijn waarde laten.’ Dit past de kok die onlangs zijn restaurant omtoverde in Rons Gastrobar, een nieuw concept met een nieuwe kookstijl: een gerecht mag maximaal uit 5 ingredienten bestaan en uit 5 handelingen voor de kok. Zo ook hier aan tafel bij de PieperParade.

De jarige job van de dag was Deen Supermarkten. Ter ere van hun 80 jarig bestaan nam Rob Van der Weele het eerste gerecht uit handen van Ron Blaauw aan. ‘Erg blij dat dit evenement in het leven is geroepen voor de prachtige aardappel, maar vooral ook voor deze telers die er zo hard voor werken.’

In het dorpje Opperdoes in gemeente Medemblik zijn namelijk 30 telers trots op dit bijzondere aardappeltje. De smaak ontleent de aardappel aan de bijzondere zavelgronden die een mengsel van klei en zand bieden. De grond maakt het aardappeltje uniek, de Europese Unie kende dan ook in 1996 het gebied de Beschermde Oorsprongbenaming toe, de BOB, deels vergelijkbaar met het Franse Appellation d’Origine Contrôlée. De beschermde oorsprongsbenaming is een Europese verordening die streekproducten een bescherming biedt tegen namaak. Voor elk beschermd product gelden strenge regels: een vast procedé en een afgebakend gebied waar wordt geproduceerd. In Nederland zijn er maar enkele producten met deze status, zoals een paar kazen en natuurlijk de Opperdoezer Ronde! Daarom wordt de komst van de aardappel uitbundig gevierd.

Gerard Breed, directeur van JH Wagenaar BV sloot de middag af: ‘lieve mensen, hoort zegt het voort, de Opperdoezer Ronde is er weer! En voor nu: neem vooral wat rondjes mee naar huis.’

Skyline_OR_def