Terrine van Opperdoezers

De Telegraaf – 1 Nov 2016

Het Kookboek van het Jaar gaat het tiende jaar in. Reden voor Fusina Verloop om een boekje uit te brengen met een keuze uit recepten van de winnende kookboeken. Toen ik zelf in de jury zat, in 2009, werd “12 maanden lekker eten” het seizoenskookboek van Albert Heijn de winnaar. Samenstelster van dat boek was Anneke Ammerlaan. Bij AH schoten ze zwaar in de stress want seizoengebonden inkopen is natuurlijk voor de reclame maar niet voor de werkelijkheid. Ze hebben het schielijk verstopt. In ieder geval, ik wilde dat recept Salade van Artisjok met Honing toch nog maar eens onder jullie aandacht brengen, ware het niet dat artisjok echt niet in het seizoen is. Opperdoezer Ronde, uit het boek Raapsteeltjes, Heerlijk eten in Nederland, de winnaar van een jaar eerder is veel geschikter. Vandaar.

Nodig: 800 gr Opperdoezer Ronde 400 gr plakken katenspek 6 eieren 4 dl room 1 eetl mosterd 1 bosje peterselie ½ bosje bieslook zout en peper

Bereiding: Bekleed een cakevorm met katenspek. Laat over de rand hangen zodat je later nog wat hebt om over de vulling te leggen. Schil aardappels en snij in dunne plakjes. Klop eieren met room, mosterd, zout en peper. Hak bieslook en peterselie fijn. Meng dit alles met de aardappelplakjes. Vul het blik met plakjes, dus echt laag voor laag en zorg dat uiteindelijk het geheel net een beetje onderstaat met eimengsel. Sla het spek dicht en schuif in de oven. Een uur op 140 ° C. Koud of lauw serveren met een lekkere walnoten salade. Alweer een winnaar.

Skyline_OR_def

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s