Winnaar Vrij Gouden Pieper Bokaal bekend!

c68b2c5b48edd90869696728a6c61a0b

Zondag 13 september 2015
Krant te Kijk – Hoofdkantoor Holland Media Combinatie, Alkmaar

Wina van Dijk uit Uithoorn heeft het lekkerste recept bedacht voor de Opperdoezer Ronde. Een jury bestaande uit topkoks als: Ron Blaauw, Lucas Rive, Onno Kokmeijer en Michel van der Kroft, koos voor haar recept van Opperdoezer Ronde-soep met gerookte paling en Opperdoezer kruidenwijn. ,,Een hele eer”, aldus Wina, die zelf graag nieuwe recepten bedenkt.

Er zijn oneindig veel mogelijkheden met deze culinaire aardappel, zowel in bereiding als in smaakcombinaties. Het winnende recept van Van Dijk van de Opperdoezer ronde receptenwedstrijd van het Noord-Hollands dagblad deze zomer was een overheerlijke Opperdoezer ronde soep met Ijsselmeerpaling.

Dit heb je nodig:
600 gram Opperdoezer Ronde (ongeschild)
125 gram gerookte palingfilet (Ijsselmeer)
1 Noord-Hollandse prei (wit + lichtgroene deel)
1 Middelgrote ui
1 dl Ambrosia Hong kruidenwijn, wit
Ca. 4 dl kalfsfond
1 dl boerenslagroom
Waterkersblaadjes
Truffelolie
Zout en Peper

Zo maak je het:
Boen de aardappels schoon en snijd ze in vierkante blokjes van 1 centimeter. Maak de prei schoon, snijd circa 3 centimeter van het lichtgroene deel in flinterdunne ringetjes en hak de rest grof. Pel de ui en snipper hem grof. Snijd de helft van de palingfilets in mooie schuine stukjes van 1 centimeter. Gebruik hiervoor de mooiste stukjes filet. Hak de rest grof. Breng de fond met anderhalf keer dezelfde hoeveelheid water aan de kook. Kook hierin eerst een kwart van de aardappelblokjes gaar. Haal ze dan met een schuimspaan uit de pan en zet ze apart. Gebruik hiervoor blokjes waarvan de schil duidelijk zichtbaar is. Doe de rest van de aardappels, de ui, de grofgehakte prei, de honing kruidenwijn en de gehakte paling in de kokende bouillon en laat alles 25 minuten zachtjes koken. Voeg blak voor het einde van de kooktijd de slagroom toe. Pureer de soep met de staafmixer zo glad mogelijk. Breng de soep op smaak met zout en peper en houd hem juist tegen de kook. Laat de blokjes aardappel, de ringetjes prei  , de waterkers en de stukjes paling meewerken. Schep de soep in vier warme diepe borden en druppel er een beetje truffelolie op.

Skyline_OR_def

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: