Ze vliegen de grond uit!

Het seizoen van de ‘Opperdoezer Ronde’ wordt ieder jaar ingeluid met het traditionele oogstfeest. Vorig jaar extra bijzonder, omdat deze culinaire aardappel 150 jaar bestaat. De boeren uit Opperdoes vinden het daarom tijd dat de unieke delicatesse meer aandacht krijgt. Op donderdag 25 juni jl. vond het officiële oogstfeest van de Opperdoezer Ronde plaats, met onder andere chef-koks Onno Kokmeijer (Ciel Bleu**) en Maik Kuijpers (Librije***).

Deze diashow vereist JavaScript.

Oogstfeest op de akker

De Opperdoezer Rondes zijn weer vers uit de grond. Deze unieke en speciale aardappel ontleent zijn naam aan het Noord-Hollandse dorpje Opperdoes. De Opperdoezer Rondes zijn als eerst dit jaar geproefd op het oogstfeest midden tussen de aardappelen. De boeren vertelden hun verhaal en brachten hun passie over door te ‘speeddaten’ met de aanwezigen. Het eerste kratje werd dit jaar gegund aan KLM, die vanaf juli maaltijden met Opperdoezer Rondes in de World Business Class serveren. Chef-kok Onno Kokmeijer gaf een exclusieve aardappel masterclass. Geboren en getogen in Opperdoes is hij nu ambassadeur van deze aardappel. Er werden drie wijn-spijs combinaties gemaakt. Onder leiding van een Opperdoezer boer gingen aanwezigen het land op, om de Opperdoezer Rondes traditioneel met de hand te rooien.

Ambacht

Na 150 jaar wordt door sommige boeren de Opperdoezer Ronde nog steeds traditioneel met de hand gerooid. Volgens boer Jan Klaver (63), één van de 25 telers uit Opperdoes, is de Opperdoezer Ronde bij de nieuwe generatie nauwelijks bekend. Hij hoopt dan ook dat de aardappel onder deze doelgroep meer aandacht krijgt, zodat delicate streekproducten de waardering krijgen die ze verdienen en hun voortbestaan verzekerd is. De 160 hectare zavelgrond rondom de kerk van dit dorpje, bestaande uit klei met zo’n 60 tot 80% zand, is de enige plek ter wereld waar de Opperdoezer Ronde goed geteeld kan en mag worden. Sinds 1996 heeft het dan ook een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). De vroege, vrij vaste, romige aardappel wordt door aardappelkenners en fijnproevers beschouwd als een ware delicatesse.

De Opperdoezer Ronde is de komende maanden beperkt beschikbaar in supermarkten en speciaalzaken.

Skyline_OR_def

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: