Aardappel met traditie

De Opperdoezer Rondes ontlenen hun naam aan het Noord-Hollandse dorpje Opperdoes. Daar worden deze unieke en exclusieve aardappelen al meer dan 150 jaar verbouwd en geoogst. Ze worden deels nog steeds traditioneel met de hand gerooid. De 160 hectare zavelgrond rondom de kerk van het dorpje is de enige plek ter wereld waar de Opperdoezer Ronde geteeld kan en mag worden. Deze zavelgrond bestaat uit klei met zo’n 60-80% zand. Sinds 1996 heeft het gebied een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB).  De vrij vaste en romige aardappel wordt door aardappelkenners en fijnproevers beschouwd als een ware delicatesse.

Kinderen aan de slag

De telers uit Opperdoes vinden het tijd dat de aardappel ook meer aandacht van de jeugd krijgt. Daarom hebben zij dit deze lespakketten ontwikkeld voor groep 6-8. Daarin wordt ingegaan op de aspecten ‘geschiedenis’, ‘natuur’ en ‘gezond koken’. Zo leren de kinderen alles over de geschiedenis van de aardappel en de Opperdoezer in het bijzonder. Ze komen te weten hoe de aardappel groeit en wat de specifieke kenmerken van de Opperdoezer zijn. Tot slot leren ze wat je met de aardappel allemaal kunt doen en hoe gezond hij is.

De lesmodules zijn educatief en zitten vol filmpjes, plaatjes en voorbeelden. De aardappel komt letterlijk de klas in. Ook bevatten ze opdrachten, zoals stempelen met de Opperdoezer, een quiz en het samen met de klas een receptenboekje maken.

Download hier het lesmateriaal