Over Opperdoezer Ronde

Stel je eens voor… een aardappel als grote trots van een klein Noord-Hollands dorpje – Opperdoes, die hier al meer dan 150 jaar veelal traditioneel met de hand wordt gerooid door trotse telers; dat is de Opperdoezer Ronde. Het ras van de Opperdoezer Ronde is al meer dan 150 jaar lang niet gemuteerd, dat wil zeggen dat deze nostalgische aardappel een echt oer-Hollands product is en nog steeds zo lekker smaakt als toen. Je herkent de Opperdoezer Ronde meteen; de karakteristieke, robuuste ronde vorm, diepe ogen en dun schilletje onderstreept de authenticiteit van deze Nederlandse seizoensaardappel. De Opperdoezer Ronde is verkrijgbaar vanaf eind mei tot en met eind oktober.

Niet zomaar een aardappel
De Opperdoezer Ronde heeft sinds 1996 een BOB-status; wat betekent dat de Opperdoezer Ronde alleen in de 100 hectare zavelgrond (zand/klei) rond de kerk van Opperdoes geteeld mag en kan worden. Het zijn dan ook niet zomaar aardappels, maar aardappels met een echt verhaal, en dat proef je. De vrij vaste en romige aardappel wordt door aardappelkenners en fijnproevers namelijk beschouwd als een ware delicatesse.

Aan tafel!
De Opperdoezer Ronde is een veelzijdige aardappel en kan verwerkt worden in veel verschillende (na)zomerse gerechten, al hebben de inwoners van Opperdoes wel een idee over hoe zij de Opperdoezer Ronde het liefst bereiden; op traditionele wijze. De schil wordt geschrapt en de piepers worden vervolgens gekookt onder water, opdienen met een kommetje gesmolten roomboter en dippen maar. Volgens de Opperdoezers is dat echt alsof er een spreekwoordelijk engeltje over je tong piest; heerlijk!

Loopt het water je al in de mond?  Ga voor receptinspiratie naar onze receptenpagina.