De Opperdoezer Ronde wordt officieel omschreven als een geel/witvlezige, iets onregelmatig gevormde, ovaalronde, diepogige knol met een vrij laag zetmeelgehalte. Het is een vrij vaste aardappel, die alleen in het Noord-Hollandse Opperdoes verbouwd mag worden. De aardappel wordt, door de kwetsbare schil, voornamelijk met de hand gerooid. Na het rooien worden de aardappelen, ook met de hand, gesorteerd op grootte. De gehele oogst is voor eind augustus uit de grond. De Opperdoezer Ronde is nu klaar om verkocht te worden via de grotere supermarkten en de betere groenten – en speciaalzaken door geheel Nederland.

In het plaatsje Opperdoes wordt iedere vierkante meter benut met akkers. Maar niet op iedere akker zien we alleen aardappelplanten, ook staat er een hoop kool. De aardappelteler uit Opperdoes, heeft er een logische verklaring voor: aardappelmoeheid. Wil je de akker gezond houden, dan moet je aan vruchtwisseling doen. Kool is hiervoor een heel goede oplossing.

Wat is er zo bijzonder aan het aardappeltje uit Opperdoes? Deze aardappel wordt ook wel de Negenwekers genoemd, een naam die staat voor de tijd tussen het poten en het rooien. Alhoewel ‘negen weken’ door het veranderde klimaat niet meer helemaal opgaat, is het nog vrijwel dezelfde plant als 145 jaar geleden en kan deze nog steeds in een relatief korte periode goede aardappelen voortbrengen. In de laatste week van maart worden de jonge knollen gepoot.

Om het ras te beschermen wordt uitsluitend pootgoed van de coöperatie gebruikt. De poters komen van twee telers die helemaal apart liggen van alle andere aardappelvelden. Dit om te zorgen dat er nooit enige infectie kan ontstaan. Ondanks dat de aardappelen sterk zijn, moet er wel gespoten worden tegen de aardappelziekte. De pootpiepers worden machinaal geplant. Bij een gemiddelde temperatuur van 16-17ºC, in een niet te natte tijd gedijen ze het beste.

We kunnen de Opperdoezer herkennen aan onder andere zijn dunne, tere schilletje. Het tere schilletje is de reden dat het rooien nog steeds voor een groot deel handwerk is. Met een tractor waaraan een soort van schep is bevestigd, worden de planten losgehaald waarbij ze wel nog onder de aarde blijven om ze te beschermen tegen de zon. De jonge vakantiewerkers die voor het rooien zijn aangesteld, nemen altijd twee kisten met zich mee en doen op deze manier twee rijen tegelijk. De aardappelen worden op het veld al gesorteerd in groot en klein formaat. Voor de beste werkomstandigheden werken we op het veld met kleine kisten. Deze volle kisten met verse Opperdoezers gaan voor het grootste gedeelte naar J.H. Wagenaar B.V. die voor de distributie zorgt.

Skyline_OR_def

4 Comments on “Over Opperdoezer Ronde

  1. Wat een heerlijke jeugdherinneringen,een lekker aardappeltjes met gesmolten roomboter en gestoofde aal.(medemblik).Urk).

  2. Super piepertje. Heerlijk ouderwets en boordevol smaak. En nog wel bij de Lidl. Aangenaam verrast.

  3. Oppedoezer Ronde: lekkerste aardappel van Nederland, zowel gekookt, gebakken, gepureerd en gefrituurd.

  4. Waar je ook woont en hoe vaak je ook verhuist, die Opperdoezer ronde is en blijft elk jaar opnieuw een culinair hoogstandje😊

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: