Mediterraans gevulde empanada’s met Opperdoezer Ronde

Arriba, arriba! Deze Mediterraanse gevulde empanada’s bewijzen dat de oer-Nederlandse Opperdoezer Ronde zeker niet misstaat in exotische gerechten! Serveer deze empanada’s op een tuinfeestje en je gasten zullen versteld staan van de heerlijk gevulde lekkernijen.

Ingrediënten

  • 300 g Opperdoezer Ronde, gekookt
  • 1 pakje hartige taartdeeg (diepvries)
  • 1 rode ui
  • 1-2 knoflookteentjes
  • 250 g kastanjechampignons
  • ½ bosje tijm
  • 50 g zwarte olijven zonder pit
  • 1 rode (punt)paprika
  • 2 el olijfolie
  • 150 g rundergehakt
  • 125 g crème fraîche
  • Peper, zout
  • 1 eidooier

 

Extra nodig: bakplaat met bakpapier

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180˚C hetelucht. Laat het taartdeeg rustig (bijna) ontdooien in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
  1. Snipper de ui en de knoflook en snijd de paddenstoelen klein. Houd wat mooie tijmtakjes apart voor garnering en ris ca. 1,5 el tijmblaadjes van de takjes. Halveer de olijven en snijd de paprika en de gekookte aardappelen in kleine blokjes van 0,5-1 cm.
  2. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui even aan. Bak ook de knoflook een minuut mee, voeg dan het gehak toe en bak rul in 5 minuten.
  3. Doe nu de paddenstoelen met 1,5 el tijmblaadjes erbij en bak ca. 5 minuten omscheppend bruin en laat wat van het vocht verdampen. Bak nu ook de paprika- en aardappelblokjes enkele minuten mee. Roer er de crème fraîche en olijven door en breng op smaak met peper en zout.
  4. Schep in het midden van een deegvelletje ca. 1,5 eetlepel vulling (kijk welke hoeveelheid past). Bevochtig de rand met een druppel water en vouw het deeg over de vulling heen in een driehoek dicht. Druk rondom de vulling aan en snijd rond bij tot een halve maan. Bewaar de deegafsnijdsels. Druk met een vork de rand goed dicht en vul zo ook de andere 9 deegvelletjes en leg op de bakplaat. Kneed de deegafsnijdsels samen, vorm er twee balletjes van, rol beide uit tot een cirkel en maak daar de laatste twee empanada’s mee.
  5. Klop de eidooier los en bestrijk de empanada’s ermee. Bak in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Serveer warm of koud bij de borrel of eet als tussendoortje.

 

Eet smakelijk!

 

Lekker gekookt? Deel het eindresultaat met ons via #kokenmetopperdoezerronde.