‘Fish ‘n Chips’ van Opperdoezer Ronde met citroenmayonaise

We hebben de traditionele fish ’n chips voor de gelegenheid eens in een oer-Hollands schilletje gestoken. Deze versie van de fish ’n chips met Opperdoezer Ronde is niet van echt te onderscheiden en de romige smaak van de aardappels is een ware toevoeging!

Ingrediënten

 • 1 kg Opperdoezer Ronde, schoongeboend
 • frituurolie
 • 4 el mayonaise
 • 2 bio citroenen
 • peper
 • zout
 • Scholfilets, 4 grote of 8 kleine
 • 75 g + 2 el bloem
 • 2 eieren
 • 75 g paneermeel of panko (broodkruim)

 

Extra nodig: frituurpan of pan met thermometer, keukenpapier

Bereidingswijze

 1. Snijd de aardappels met schil in frieten van 15 mm dik. Breng ze in een pan met ruim water aan de kook en giet na 4 minuten koken voorzichtig af, spoel met koud water en laat uitlekken.
 2. Verhit de frituurolie in de frituurpan tot 150˚C. Dep de patatjes droog met een schone doek of keukenpapier en bak ze voor in kleine porties tegelijk 4 à 5 minuten tot ze licht goudkleurig gebakken zijn en boven komen drijven. Laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier. (Dit kan een dag tevoren.)
 3. Boen 1 citroen schoon en rasp de gele schil af. Roer door de mayo en breng op smaak met peper en eventueel wat citroensap voor een frisse smaak.
 4. Verhit dezelfde frituurolie naar 170-180˚C. (Je merkt zelf welke temperatuur het beste resultaat geeft.*) Halveer de scholfilets in lengte. Dep ze droog met keukenpapier, bestrooi met peper en zout en haal door de bloem. Klop overtollige bloem af. Roer een glad en dik beslag van 75 g bloem met 100 ml water of meer indien nodig. Roer de eieren los met ½ el water en haal de bebloemde visrepen eerst door het beslag, daarna door het ei en dan door het broodkruim.
 5. Frituur nu de frietjes en de vis in niet te grote porties na elkaar, telkens een minuut of 4-5 goudbruin en knapperig. Schep tussendoor met een zeefje de losgeraakte deeltjes uit, anders verbranden die en vervuilen de olie. Houdt tussentijds warm op een bakplaat in de oven op 100˚C. Serveer de fish&chips met de citroenmayonaise en parten citroen. Lekker met een salade van waterkers.

 

Eet smakelijk!

 

Lekker gekookt? Deel het eindresultaat met ons via #kokenmetopperdoezerronde.

Tips

*) In veel recepten staat frituren bij 190˚C, maar vaak blijkt dat net te heet en wordt het resultaat te bruin of niet gaar/warm genoeg van binnen. Mogelijk neemt een aardappel of bitterbal meer vet op bij 170-180˚C, maar het resultaat verbrandt minder snel, is warmer van binnen en lekkerder. Kies maar…