Gevulde kip met Opperdoezer Ronde en tomaten

Voor als je een dag écht zin hebt om lekker te koken en wat meer tijd hebt. Dit recept met Opperdoezer Ronde en als klapstuk de gevulde kip is zeker de moeite waard!

Ingrediënten

  • 1 kg Opperdoezer Ronde
  • 12 trostomaten
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 750 g gemengde knolgroenten
  • 1 bakje gemengde groene kruiden
  • 2 goudreinetten
  • 60 g boter
  • 75 g dadels, zonder pit
  • 4 sneetjes rozijnenbroden
  • 250 g half-om-half gehakt
  • 2 eieren
  • 1,5 el kerriepoeder
  • 0,5 el kaneelpoeder
  • 1 kip
  • 300 ml droge witte wijn

Bereidingswijze

  1. Pel en snipper uien en knoflook.
  2. Schil en snijd groenten in kleine blokjes.
  3. Hak kruidenblaadjes fijn.
  4. Schil en snijd appels in stukjes.
  5. Verwarm 25 g boter in een wok en roerbak hierin ui en groenten 10 minuten.
  6. Voeg knoflook, appel en ¾ van de kruiden, wat peper en wat zout toe en roerbak nog 2 minuten.
  7. Laten afkoelen.
  8. Snijd dadels in stukjes.
  9. Verkruimel brood met korst in keukenmachine.
  10. Meng broodkruim met eieren, gehakt, kerrie, kaneel, 1 tl grof gemalen peper, ½ tl zout en groentemengsel.
  11. Te vochtig? Voeg extra verkruimeld brood toe.
  12. Vul de kip met vulling, goed aandrukken.
  13. Vet een braadslede in met boter en leg de gevulde kip erin.
  14. Schep rest van vulling in een ingevet ovenschaaltje.
  15. Snijd aardappelen in stukken, leg ze in een bakblikje en verdeel rest van boter en rest van kruiden erover.
  16. Verwarm oven zo’n 1½ uur voor het eten op 200°C.
  17. Zet de kip, aardappels en vulling in een hete oven oven (200°C).
  18. Braad 15 minuten.
  19. Schenk de helft van de wijn bij kip.
  20. Schep aardappels om.
  21. Braad de kip nog 45 minuten op 180°C, maar voeg na 30 minuten de rest van wijn toe en leg tomaten op de vulling in de ovenschaal.
  22. Prik na 45 minuten braden diep in de dij van de kip.
  23. Als vocht dat eruit komt helder is en niet meer roze is de kip klaar.
  24. Anders nog doorgaren.
  25. Laat de kip afgedekt met folie en schone theedoeken 15 min. rusten.
  26. Prik in de aardappels om te zien of ze gaar zijn, anders in de oven verder garen.
  27. Snijd de kip aan tafel in stukken: Eerst de bouten eraf snijden en deze halveren.
  28. Dan de vulling uit de kip scheppen en het borstvlees in lange dunne plakken snijden.
  29. Verdeel kip en vulling over 4 warme borden, schep de aardappelen en tomaatjes ernaast en geef de jus uit de braadslede erbij.

Eet smakelijk!

Bron: Deen

Lekker gekookt? Deel het eindresultaat met ons via #kokenmetopperdoezerronde.