Hasselback Opperdoezer Ronde met knoflookboter en laurier

De ‘Hasselback’ aardappel komt oorspronkelijk uit Zweden, daar bedachten ze deze heerlijke variant op het bereiden van aardappels al in de 18e eeuw. Deze hasselback aardappelen van Opperdoezer Ronde zien er heel feestelijk uit, en wat ze nou zo lekker maken? De mooi gare binnenkant en de knapperige buitenkant!

Ingrediënten

 • 8 stuks Opperdoezer Ronde, de wat grotere aardappelen
 • 150 g roomboter
 • 2 knoflookteentjes, geperst of fijngesneden
 • 4 el olijfolie
 • Peper & zout
 • 5 takjes laurierblaadjes (ca. 25 blaadjes) en/of een bosje tijmtakjes
 • Optioneel: 2 (rode) uien, in dunne ringen

 

Extra nodig: 2 houten pollepels of bakspatels met stelen van gelijke dikte, ovenschaal of bakplaatje met bakpapier, bakpapier of aluminiumfolie voor afdekken

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 200˚C.
 2. Schrap de aardappelen of boen ze schoon met een borsteltje.
 3. Leg telkens een aardappel tussen de stelen van twee pollepels in en snijd met een groot scherp mes de aardappelen elke 3 mm in tot aan de houten stelen, zodat ze niet helemaal doorgesneden worden.
 4. Doe de boter in een steelpan en laat zacht worden tot het gesmolten is. Roer er de olijfolie door, de knoflook en wat peper en zout en haal van het vuur.
 5. Leg de ingesneden aardappelen op de bakplaat of in de ovenschaal. Steek in elke aardappel 2-3 laurierblaadjes of tijmtakjes. Nu kunnen ook de optionele uienringen er hier en daar bijgestoken worden.
 6. Overgiet de gevulde aardappelen met 2/3 deel van de knoflookboter en dek af met bakpapier of aluminiumfolie tegen verbranden. Zet 50-60 minuten in de oven. Haal tussendoor de tray uit de oven en schep met een lepel nog een keer de bakboter over de aardappelen. Laat de laatste 15 minuten het bakpapier of folie van de schaal weg om te bruinen.
 7. Serveer de hasselback aardappelen met de rest van de zachte knoflookboter.

 

Eet smakelijk!

 

Lekker gekookt? Deel het eindresultaat met ons via #kokenmetopperdoezerronde.