Opperdoezer Ronde preitaart

Een taart met aardappel? Dat is een combinatie die je niet vaak tegenkomt, maar zeker niet gek is! Deze taart is prima te eten als hoofdmaaltijd of met een frisse salade ernaast.

Ingrediënten

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 500 gr Opperdoezer Ronde
  • 2 dikke preien
  • 4 el. zonnebloemolie
  • 3 grote eieren
  • 250 ml kookroom
  • Zout & peper
  • Evt. groene kruiden zoals peterselie of basilicum voor garnering

Bereidingswijze

  1. Borstel de aardappelen schoon en kook ze gaar in ruim water met zout. Doe 2 el. zonnebloemolie in een koekenpan en verwarm deze. Zet het vuur op laag en smoor langzaam de prei met een snuf zout. In de tussentijd gaan we de bodem voorbereiden.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Laat de 6 plakjes bladerdeeg ontdooien. Vet een vorm voor hartige taart van 28 cm in met 2 el. zonnebloemolie. Bedek de bodem van de vorm met de plakjes bladerdeeg zoals je op de foto kan zien. Druk de naden goed samen zodat hij niet gaat lekken. Prik met een vorm gaatjes in de bodem zodat deze tijdens het bakken niet omhoog komt en de vulling weg drukt.
  3. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn laat ze afkoelen. Haal de prei uit de pan en verspreid deze over de taartbodem.
  4. Mix het ei met de room goed tot een egale massa en voeg hier een flinke snuf zout en peper aan toe.
  5. Snij de aardappelen door de helft of in kwarten en leg ze in de taartvorm bij de prei. Giet het ei/roommengsel eroverheen.
  6. Zet de hartige taart in de oven en bak deze 50 tot 60 minuten. Hij heeft echt een tijd nodig om de hele bodem gaar te krijgen.
  7. Haal de Opperdoezer- preitaart voorzichtig uit de vorm en serveer hem met wat vers gemalen peper. Ook lekker wat verse kruiden eroverheen voor een frisse toon zoals peterselie of basilicum.

Eet smakelijk!

Bron: Lekker Tafelen

Lekker gekookt? Deel het eindresultaat met ons via #kokenmetopperdoezerronde.