Opperdoezer Ronde salade met rosbief en naegelholt

De nostalgische Opperdoezer Ronde laat zich perfect combineren met nog een ambachtelijk streekproduct; naegelholt. Dit aan de lucht gedroogd vlees is heerlijk als smaakmaker en wordt nog altijd met liefde bereid in het oosten van het land.

Ingrediënten

  • 500 g Opperdoezer Ronde
  • 200 ml warme kalfsbouillon (van een potje kalfsfond)
  • 50 ml rozemarijnazijn*
  • 100 ml druivenpitolie
  • 50 ml olijfolie extra vergine
  • 1 sjalotje, ragfijn gesnipperd
  • paar takjes Oost-Indische kers, blad en bloemen**
  • 100 g flinterdun gesneden Naegelholt***
  • 200 g dungesneden rosbief

** Te koop bij goed gesorteerde groenteboer in het zomerseizoen en vaak in tuinen te vinden. Makkelijk zelf te telen in tuin of balkon. Vervang evt. door takjes waterkers.
*** Vervang evt. door runderrookvlees van een goede slager.

Bereidingswijze

  1. Was en kook de aardappeltjes in de schil gaar in water met wat zout. Giet af en laat droog stomen. Plet de enigszins afgekoelde aardappeltjes licht. Het schilletje moet net gebarsten zijn en de aardappel nog redelijk intact. Schenk de bouillon over de nog warme aardappels en laat 1 min. staan.
  2. Klop de rozemarijnazijn door de druivenpitolie en olijfolie en meng de fijngesneden sjalot erdoor, breng op smaak met zout en peper. Schep de aardappels uit de bouillon en meng er voorzichtig een deel van de vinaigrette doorheen. Proef en voeg er eventueel meer vinaigrette en/of azijn aan toe. Breng op smaak met zout en zwarte peper.
  3. Leg een aantal Oost-Indische kersbladeren op een bord en stapel de aardappelsalade erop. Leg de rosbief naast de salade en leg de Naegelholt erbovenop. Garneer met Oost-Indische kersbloemen en olijfolie.* Doe een takje rozemarijn in een flesje wittewijnazijn en laat enkele uren of dagen staan.

Eet smakelijk!

Bron: Delicious

Lekker gekookt? Deel het eindresultaat met ons via #kokenmetopperdoezerronde.