Soepje van Opperdoezer Ronde met doperwten en gerookte zalm

Als je het seizoen kon vangen in een soepkom, dan kom je uit bij deze heerlijke soep van Opperdoezer Ronde, doperwten en gerookte zalm. Met eetbare bloemen maak je de soep waar mogelijk nóg kleurrijker; als dat geen feest is weten wij het ook niet meer.

Ingrediënten

  • 500 g Opperdoezer Ronde
  • 50 g boter
  • 3 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 6 dl groenten- of kippenbouillon
  • 400 g doperwten (mag diepvries)
  • 25 g tuinkruiden, bijv. tijm, peterselie, kervel

 

Garnering:

  • 2 kleine gekookte Opperdoezer Rondes, in dunne plakjes
  • 100 g gerookte zalm, in reepjes
  • 1,5 el olijfolie extra vierge
  • optioneel: handje tuinkers, alfalfa of preischeuten
  • optioneel: enkele eetbare bloemen als borage, Oost-Indische kers, anjer, goudsbloem

 

Extra nodig: staafmixer

Bereidingswijze

  1. Verhit de boter in een soeppan en smoor er zachtjes de sjalot met de knoflook in. Boen de aardappels schoon of schrap zoveel mogelijk velletjes weg. Snijd in kleine blokjes en bak 5 min. zachtjes mee met de sjalot.
  2. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat 15-20 minuten zachtjes koken tot de aardappelstukjes bijna gaar zijn. Voeg de doperwten en de helft van de tuinkruiden toe en kook 3-5 minuten mee. Haal met een schuimspaan een flinke schep doperwten uit de soep voor garnering, doe in een kommetje en giet er koud water bij om het kookproces te stoppen.
  3. Pureer de soep met een staafmixer, maar pureer niet te lang, dan wordt de aardappel lijm-achtig. Wil je graag een fijne soep, haal deze dan liever door een zeef. Breng de soep op smaak met zout en peper.
  4. Serveer de soep in kommen en garneer met plakjes gekookte aardappel, reepjes zalm, olijfolie, de rest van de tuinkruiden en eventueel wat cress en bloemetjes.

 

Eet smakelijk!

 

Lekker gekookt? Deel het eindresultaat met ons via #kokenmetopperdoezerronde.

Tips

Lekker met soepstengels erbij.