Salade van Opperdoezer Ronde met asperge en pangrattato croccante

Salades zijn heerlijk, maar soms mis je nét even dat krokantje. Maar niet met deze salade van Opperdoezer Ronde en pangrattato croccante – een sjieke naam voor geroosterd broodkruim. Serveer hem op een lange zomeravond en je weet zeker dat je gasten smullen én goed gevuld zijn na deze kleurrijke salade.

Ingrediënten

  • 500 g Opperdoezer Ronde, niet te groot
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bio citroen, rasp en sap
  • 1 tl mosterd
  • 20 g bladpeterselie
  • 75 ml olijfolie extra vierge + 3 el
  • 1 bosje groene asperges (375 g)
  • 3-4 sneetjes oud (desem)brood
  • 75 g gemengde sla of wilde sla*
  • 4 eieren (M)

Bereidingswijze

  1. Boen de Opperdoezer Rondes schoon met koud water . Snijd ze in plakjes van 3-4 mm. Breng ze in een pan met koud water aan de kook en kook zachtjes in 3-5 minuten bijna gaar. Giet af en laat 5 minuten nagaren en doe over in een grote wijde kom.
  2. Pers 1 knoflookteen boven een kommetje. Snijd ¾ van de peterselie fijn en voeg samen met het citroenrasp en de mosterd toe aan de knoflook. Giet er 75 ml olijfolie bij en knijp er 1 halve citroen boven uit. Breng op smaak met peper en zout en meng ¾ van de dressing voorzichtig door de nog hete aardappeltjes. Laat samen tot lauw afkoelen en de smaken intrekken.
  3. Kook de eieren in 5 min. zacht (of naar wens iets langer),laat onder koud water schrikken en pel ze.
  4. Verkruimel het brood en snipper de knoflook fijn. Bak het kruim in een koekenpan met 3 el olie omscheppend lichtgeel en bak dan de knoflook mee tot knapperig en goudbruin. Breng op smaak met peper en zout. Schud op een bord met keukenpapier erop en laat afkoelen.
  5. Snijd de houtige onderkantjes van de asperges af en schaaf er van steel naar kop dunne plakjes af met een dunschiller of schaaf.
  6. Verdeel de sla en de lauwwarme aardappeltjes over 4 borden en verdeel er de aspergelinten tussen. Lepel de laatste dressing over de salade en leg op elk bord een gehalveerd eitje. Bestrooi met het krokante kruim en serveer.

 

Eet smakelijk!

 

Lekker gekookt? Deel het eindresultaat met ons via #kokenmetopperdoezerronde.

Tips

*) Er zijn diverse kant-en-klare slamengsels te koop, maar zelf plukken kan ook. In bermen en grasvelden vind je van alles: zoals duizendblad, kamilleblaadjes, rucola, postelein, jong paardenbloemblad, melde, ’s-zomers is heel veel overal te plukken! Of kies voor verse tuinkruiden.